Termékeink

Lazurán Lenolajkence

Oldószeres beeresztő és pórustömítő

Előnyök

  • A fa pórusaiba mélyen behatol;
  • Kiegyenlíti a fa szívóképességét;
  • ​Hígítható

Elérhető kiszerelés

0,75 l

Technikai adatok

Alkalmazási terület

Kültéri használatra

Színek száma / színezhetőség

 

Külső megjelenés

Áttetsző, a fa felületébe mélyen beszívódó.

Anyagszükséglet / kiadósság

8 m2/l

Felhordás módja

Ecsettel, a felületbe jól bedörzsölve

Rétegszám

1-2 réteg

Száradási idő

2 óra alatt porszáraz. Átfesthetőségi idő: 1 óra után átfesthető +23 °C levegő- és aljzathőmérsékletnél, 65% relatív páratartalom mellett. A réteg teljes átszáradása, a védelem kialakulása 48 óra múlva következik be.

Hígíthatóság

A Lazurán Lenolajkence felhasználásra kész állapotban kerül forgalomba. 35% Trinát szintetikus hígítóval történő hígítással kevésbé viszkózus félolaj típusú anyag állatható elő.

Rövid leírás

A Lazurán Lenolajkence kiválóan alkalmas kültéri puhafából készült faszerkezetek beeresztésére és pórustömítésére, alkalmazása kifejezetten ajánlott régi, elöregedett faanyagok esetén. A fa rostjai közé mélyen beszívódva és azokon megtapadva fejti ki hatását, a fa felületén nem képez bevonatot. A termék már lakkozott vagy festett fafelületen közvetlenül nem alkalmazható, kizárólag a bevonat teljes eltávolítása után.


 

Termékleírás

Felületek előkészítése:

A festendő felület legyen száraz, pormentes, hordképes, megfelelően előkészített. A festendő felület max. 5 % nedvességtartalmú faanyag lehet.

 

Új fafelületek előkészítése:

A festendő fafelületet finom csiszolóvászonnal meg kell csiszolni, majd portalanítani.

 

Puhafa-felületek előkészítése:

Kültérben alkalmazott fafelületeket előzőleg kezeljük Lazurán Univerzális faanyagvédőszerrel. Ezután a különféle még bevonat nélküli, új puha fafajtákból készült felületek közvetlenül kezelhetők a Lazurán Lenolajkencével. A régi, elöregedett fa felületeket, a korhadt, málló felületek lecsiszolása után esetenként ismét Lazurán Univerzális faanyagvédőszerrel kell kezelni. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az impregnálás után a felület ne maradjon ragacsos, ezért a lenolajkence felhordása után kb. 2 órával a felületet minden esetben töröljük vissza egy száraz ronggyal.

 

Keményfa-felületek előkészítése:

A különféle még bevonat nélküli, új kemény fafajtákból készült felületeket nem szükséges pórustömíteni.

 

Egzóta fafelületek előkészítése:

Egzóta fafelületek kezelése előtt a fafajta forgalmazójától kérjen tájékoztatást a javasolt kezelés módjáról. A különféle trópusi fafajták átvonása előtt minden esetben csináljunk kis felületen próbafestést. A kivitelezési technológiát ennek megfelelően állítsuk be.

 

Régi, már festett felületek előkészítése:

Korábban vastaglazúrral vagy zománcfestékkel festett fa felületéről a festéket teljes mértékben el kell távolítani. Csiszolás és portalanítás után lehet a további műveleteket végezni. A festendő felület állapotától függően szükség lehet gombagátló megelőző vagy megszüntető kezelésre is. Ezt a Lazurán Univerzális faanyagvédőszer alkalmazásával végezhetjük el. Amennyiben a felület elöregedett, repedezett és erősen szívóképes szükséges lehet Lazurán Lenolajkence alkalmazása.  A követendő eljárás megegyezik a puhafák kezelésénél leírtakkal.

 

Alkalmazás:

A terméket a feldolgozás előtt alaposan keverjük fel. A Lazurán Lenolajkence felhasználásra kész állapotban kerül forgalomba. 35% Trinát szintetikus hígítóval történő hígítással kevésbé viszkózus félolaj típusú anyag állatható elő. A lenolajkencét ecsettel, a felületbe alaposan beledörgölve vigyük fel, majd kb 2 órával a felületről töröljük vissza a nem beszívódott lenolajkencét. Ne alkalmazzuk a terméket +5°C alatti és + 25°C feletti hőmérsékleten, amin a levegő, az anyag és az alapfelület hőmérsékletére egyaránt értendő.

 

Egyéb tudnivalók:

Eszközök tisztítása: a szerszámok tisztítására és az elcseppenések eltávolítására azok megszáradása előtt szintetikus hígító vagy lakkbenzin alkalmas.

A be nem szívódott anyag visszatörlését körültekintően és alaposan végezzük, mert a felületen vastagabb rétegben visszamaradt lenolajkence megakadályozhatja a következő bevonatréteg tapadását.

A visszatörlésre használt lenolajkencével átitatott rongyot lezárt fémedénybe vagy vízbe kell tárolni, mivel öngyulladásra hajlamos.

 

Megjegyzés:

A javasolt rétegfelépítések minden esetben a legjobb tudásunk szerinti ajánlások, és nem mentesítik a felhasználót az adott kezelendő felület vizsgálatától.
 

A terméket +5 és + 30 ℃ közötti fedett raktárban kell tárolni. Tűző naptól, fagytól védeni kell.

Download

Márkáink