Színtérkép-kutatás - A magyarok kedvenc színei

A PPG Trilak márciusban végzett felméréséből kiderült, hogy Magyarország kedvenc színe a kék. Viszont, ha az otthonaink belső és külső falairól van szó, akkor inkább a világos árnyalatokat kedveljük.

A kék színt a válaszadók majdnem harmada választotta kedvencnek, utána rögtön a fekete, a zöld és a piros következik a ”kedvenclistán”. A fehér, a krémszín és a bézs viszont a falak esetében bizonyult a top háromnak.

A kutatás kitöltőinek ötöde fehér színű házban lakik, de ezt elterjedtségben szorosan követi a sárga (18%), a harmadik leggyakrabb külső házszín pedig a szürke lett. A hálószobában az olyan visszafogott színek hódítanak, mint a fehér, krém, barack vagy vajszín. Ezek a természetes színek éppen azt nyújtják, amire az emberek az otthonaikban vágynak: kellemes és nyugodt teret teremtenek. Nemek között is megoszlanak a preferenciák: a férfiak a fehéret kedvelik jobban, míg a hölgyek körében a krém és a bézs színek népszerűbbek. Budapest és a vidéki városok között is van különbség a kedvencek terén. A fővárosiak kedvenc hálószobaszíne a fehér, vidéken pedig a fehér mellett a krémszín is a lista élén van. A legtöbben a falfesték kiválasztásakor olyan tulajdonságokat is figyelembe vesznek, mint moshatóság vagy dörzsállóság.

Az internetező felnőtt magyar lakosság többségénél aktuális az újrafestés és a fal színén is szeretnének változtatni. A legmeglepőbb adat egyértelműen az volt, hogy a megkérdezettek 96 százaléka festett már falat.

 

Ismerjük a színeket?

Az is kiderült, hogy a nők az idegenül hangzó színárnyalatneveket valóban jobban ismerik a férfiaknál – az ekrüszínről például a nők kétharmada, a férfiak harmada tudta, hogy a fehér egyik árnyalata. A terrakotta esetében a nők 61, a férfiak 45 százaléka válaszolt helyesen. A smalt (mélykék), a sziéna (sárgásbarna) és a tób (szürkészöld) árnyalatokat azonban már csak csupán a válaszadók ötöde ismerte.

Bár nem túl meglepő, de a felmérésből az is kiderült, hogy a nők jobban ismerik az idegenül hangzó színeket, mint a férfiak. A hölgyek kétharmada tudta, hogy az ekrü a fehér egyik árnyalata, míg a férfiaknak csak a harmada. Terrakotta esetében ez az arány 61-45 volt, ismét a hölgyek javára. A smalt (mélykék), a sziéna (sárgásbarna) és a tób (szürkészöld) árnyalatokat viszont már csak a válaszadók ötöde ismerte.

Márkáink