(L)o(f)tthonok - A stílus, amely státuszszimbólummá vált

Mint minden fontosabb irányzat, a loft is egy életstílust testesít meg. E stílus képviselője trendkövető, bohém és művészlélek –ezt az amerikai filmekből már mind tudhatjuk. Az első loftokat párizsi padlásterekből alakították ki valódi művészek még a XIX. században. A stílus neve is innen ered, hiszen a loft padlásműhelyt, padlásteret vagy galériát jelent. 

 

Mint minden fontosabb irányzat, a loft is egy életstílust testesít meg. E stílus képviselője trendkövető, bohém és művészlélek –ezt az amerikai filmekből már mind tudhatjuk. Az első loftokat párizsi padlásterekből alakították ki valódi művészek még a XIX. században. A stílus neve is innen ered, hiszen a loft padlásműhelyt, padlásteret vagy galériát jelent.
 

100% loft

A loft lakást nagy, egybefüggő terek és óriási, akár az egész falat betöltő ablakfelület jellemzi. Közösségi részei jellemzően egy osztatlan térben találhatók, ebbe bele tartozik az előszoba, a nappali, a konyha és az étkező. A hálószobát, a mosókonyhát és a fürdőt azonban megengedett fallal leválasztani. A tér ipari jellegű, minimalista és egyszerű vonalvezetésű. A nyers betonfelületet, a magas oszlopokat és a szabadon futó fémcsöveket, vezetékeket nem érdemes túldekorálni, eltakarni pedig szinte tilos. A lényeg, hogy az épület indusztriális tulajdonságait megőrizzük. A beton mellett az anyaghasználatot a tégla, a kő, a fa, az üveg és a fém határozza meg. A letisztult színvilágot érdemes meghökkentő darabban kombinálni. Ilyen lehet például egy felújított vintage bútor, egy dizájnhűtő vagy a szívünknek kedves, átgondoltan elhelyezett retro holmi. A nagy, feltűnő szekrénysorok helyett érdemes rejtett tárolókat, fiókokat vagy paravánokat használni.

 

Loft jellegű otthonok

Régebben azt gondolták, egy loft lakásnak minimum 100-150 négyzetméteres alapterületűnek és ötméteres belmagasságúnak kell lennie. Manapság viszont már 30-40 nyégyzetméteren is láthatunk jól kialakított és hangulatos loft otthonokat. A szakzsargon megkülönböztet „hard” és „soft” loftot. Előbbit az eredeti, autentikus loft lakásokra használja, utóbbit pedig inkább pedig azokra, amelyek csak elemeiben hasonlítanak rá. Ezeket a trükköket a saját otthonunkban is bátran alkalmazhatjuk, a rendezett, skandináv stílusú lakásokban például csodásan mutatnak a loftjegyek!

 

Három PPG Trilak-innováció a lofthatásért!

1. Trinát-termékcsalád: a Trinát szuperhősei bizonyítják be igazán, hogy milyen szép egy régi, megbecsült fém- vagy fafelület! A márka neve nem véletlenül forrt össze a zománcfestéssel, a minőséggel és a tradícióval. Új generációs, vizes bázisú termékeinket kültérre és beltérre egyaránt ajánljuk, hiszen kellemetlen oldószerszag nélkül, gyors száradás mellett öltöztethetjük velük divatos árnyalatokba a felújítandó felületet!

2. Bondex Vintage Effect: vintage termékcsaládunk visszaállítja a megkopott falfelületek patináját, és különleges, régies hatást kölcsönöz nekik, miközben eltünteti a karcolásokat és foltokat, továbbá ápolja a felületet. Mintha egyenesen loft otthonokhoz találtuk volna ki, a Vintage Effect festékek felvitele után selymes-patinás (Pattina Effect Wax) vagy metál (Metal Effect Wax) hatású vakszok közül választhatunk, sőt, a kettőt akár kombinálhatjuk is!

3. A Bondex SOS Renovation egy rendkívül könnyen használható, öt színben kapható teraszfelújító festék, amelyet sérült fa- és betonfelületek helyreállítására ajánlunk. Kitölti a régi, sérült felület repedéseit, és csúszásgátló, víztaszító felületet képez. Használatához nincs szükség bontásra vagy nehéz gépekre, csupán néhány egyszerű eszközre és Rátok!

Márkáink