Lazurán - kerti pad

A natúr fabútoroknak egyedi hangulatot adhatunk vizes bázisú vastaglazúrral - a diószínűre festett pad bármelyik teraszon vagy kertben megállja a helyét, ráadásul kinn is maradhat, hiszen védve van az esőtől!

Lehet rajta olvasni, kávét kortyolgatva merengeni, ha pedig hasonló módszerrel még egy kis asztalt is elkészítesz, indulhat az esti kártyaparti.

Tehetsz rá párnát, hogy kényelmesebb legyen az ülés, ezzel pedig folyamatosan változtathatod is a stílusát. Natúr színekkel hagyományosabb, élénk színű pokrócokkal pedig igazán vidám végeredmény lesz! A diószínhez próbáld ki az almazöld vagy a narancssárga kiegészítőket.


1. lépés - A felület előkészítése

 

Lehetőleg dolgozzunk szabadtéren, hiszen a pad esetében egy nagyobb bútorról van szó, könnyebben elférünk. A munkafelületünket takarjuk le védőfóliával (ragasztószalaggal rögzíthetjük), hogy könnyebb legyen utána rendet tenni. Bár az oldószermentes lazúr nem büdös, és nem kellemetlen illatú, a jó szellőzés nem árt. A teljes felületet csiszoljuk végig alaposan csiszolópapírral, majd portalanító ecsettel sepregessük át, hogy ne maradjon por a munkafelületen.


2. lépés - Védelem
 

A faanyagvédőszer segít abban, hogy a padunk tényleg bírja a strapát - kenjük át egy rétegben, majd hagyjuk teljesen megszáradni. Ha végeztünk, az ecsetet mossuk ki alaposan.
3. lépés - Az első réteg

 

A lazúrt egy nagyobb ecsettel vigyük fel - így szaporább lesz a munka, és gyorsabban haladhatunk. Figyeljünk az egyenletességre, ne legyen itt-ott vastagabb a réteg. Egyrészt a színben is meglátszódhat, másrészt a száradás sem lesz egységes. Ha mindenhol befestettük a padot, hagyjuk száradni. (És írjuk ki valahova, hogy “nedves festék”, nehogy valaki megörüljön, lehuppanjon, és meglepődjön!
4. lépés - Csiszolás és portalanítás, második kör

 

Nagyjából 2 óra múlva meg is száradt az első réteg. Ekkor jöhet az újabb csiszolás a teljes felületen. Ha bármi félresikerült az első réteg festésénél, szépen lehet korrigálni. A csiszolás után pedig újra portalanítunk, hogy a második festékrétegbe se ragadjon bele a lecsiszolt por.

A munkafázishoz viselhetünk cérnakesztyűt, ha szeretnénk kímélni a kezünket a portól. Ha kesztyű nélkül dolgoztunk, utána alaposan mossuk meg, és kenjük be ápoló krémmel, hogy ne száradjon ki a bőrünk.

 

5. lépés - A második réteg festés
A második réteg festésénél még mélyebb, teltebb árnyalatú lesz a padunk. Egészen más hangulata van így, mint natúran, frissen az üzletből! Ez már valóban egy olyan pad, ami a sajátunk, és amin jó lesz ücsörögni, beszélgetni - amint megszáradt, birtokba is vehetjük.


 

 

 

Márkáink